Stay connected

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

1821 ή 1821 χρόνια πριν;

Σαν σήμερα θεωρείται ότι ξεκίνησε ο αγώνας που τελικά κατέληξε στην επανάσταση του 1821. Οδήγησε στην απελευθέρωση και στη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους. Βολεμένοι ή όχι, κλέφτες ή άνθρωποι της εκκλησίας, προύχοντες και μη, ανεξάρτητα από τα κίνητρα που οδήγησαν τον καθένα, ακολούθησαν μεγάλες λόγιες μορφές όπως ο Φεραίος και ο Κοραής, οργανώθηκαν από Έλληνες που ζούσαν έξω από τον ελλαδικό χώρο και είχαν ονειρευτεί μια χώρα ελεύθερη και με πολλά από τα ιδανικά που χαρακτήριζαν πάντα αυτή τη φυλή.

Κέρδισαν αυτό για το οποίο πολέμησαν. Μια χώρα δικιά τους, χωρίς ζυγό, χωρίς να έχουν κάποιον πάνω από το κεφάλι τους να τους διαφεντεύει. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν...

Πού κατέληξε αυτή η χώρα σήμερα; Να διαφεντεύεται από έναν αόρατο εχθρό. Χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς όπλα, χωρίς εκτελέσεις. Με στρατηγό το χρήμα, ο εχθρός είναι πάλι εδώ και μας έχει υποδουλώσει τις ψυχές μας. Τόσο πολύ που η εποχή της επανάστασης μοιάζει να έχει συμβεί όχι το 1821 αλλά 1821 χρόνια πριν.

Οι κάτοικοι αυτής της όμορφης γωνιάς της Μεσογείου προσπαθούν πάλι να δουν το μέλλον με ελπίδα. Δεν είναι απαραίτητο να επαναστατήσουν. Μυαλό χρειάζεται, μνήμη για να μάθουμε από τα λάθη μας και λίγη από την ομοψυχία που είχαν κάποιοι από αυτούς που πολέμησαν το 1821.

Α, το κυριότερο. Να σταματήσουμε να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας. Ας κοιτάξουμε επιτέλους να πράττουμε για το σύνολο. Μόνο έτσι έχουμε ελπίδα να βγούμε από τον βάλτο που μπήκαμε και κάποιοι μας έσπρωξαν βαθύτερα.

Χρόνια Πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου