Stay connected

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ας σώσουμε τον Βωμό των 12 Θεών!

Αύριο στις 11 το πρωί, Αθηναίοι κι όχι μόνο πολίτες θα συγκεντρωθούν στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς, για να διαδηλώσουν σιωπηλά, στις προθέσεις του ΗΣΑΠ να καταχώσει τον Βωμό των 12 θεών, προκειμένου να εκσυγχρονήσει τις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Από την στιγμή που έγιναν γνωστά τα σχέδια του ΗΣΑΠ, όσοι αγαπούν τον τόπο τους, τα ήθη του, το παρελθόν του, την ιστορία του, αποφάσισαν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να σώσουν το συγκεκριμένο μνημείο που αποτελούσε το σημείο 0 της Αρχαίας Αθήνας.

Ο Βωμός των 12 Θεών, μετρήστε, καθιερώθηκε ως ο ομφαλός της πόλης, όλες οι χιλομετρικές αποστάσεις μετρούνταν από εκείνο το σημείο, αποτέλεσε το πρώτο θεσμοθετημένο άσυλο για τους ικέτες, στο σημείο εκείνο κανείς δεν μπορούσε να τους αγγίξει. Το κατασκεύασε ο Πεισίστρατος ο νεότερος και κατάφερε να το κάνει το κέντρο, την καρδιά της πόλης.

Το μνημείο ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των έργων για τον σταθμό "Μοναστηράκι" του ΜΕΤΡΟ κι αμέσως ο ΗΣΑΠ πρότεινε την κατάχωσή του, γιατί το θεώρησε τσιφλίκι του, το κληρονόμησε από τον παπού του, αλλά λογάριασε χωρίς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αμέσως οι εργασίες σταμάτησαν και ένα κίνημα πολιτών οργανώθηκε αμέσως, ώστε να αναστείλει δια παντός τις εργασίες που θα σήμαιναν την καταστροφή του.

Αύριο λοιπόν, Κυριακή, στις 11, η Σαλταπήδα θα είναι εκεί, κρεμασμένη σε καποιο κλαδάκι δέντρου να παρακολουθεί και να συμπαραστέκεται στον αγώνα. Για να δούμε, όσοι φωνάζουν για το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και για το άσυλο των "ικετών" μεταναστών θα είναι εκεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου