Stay connected

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Φώτα, κάμερα, start your engines!


Με ξυπνάει πρωί πρωί ο Σβίγγος σήμερα που λέτε, γεμάτος ανυπομονησία! "Πάμε, σήκω, αργήσαμε"!
"Τι έγινε", λέω, "ο τορναδόρος είχε δίκιο, χρεοκοπήσαμε;".
"Όχι", μου απαντά ο Σβίγγος, "έχω εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης!".

Σηκώθηκα με τα χίλια ζόρια και όσο πηγαίναμε στο σημείο της εξέτασης, το μυαλό μου βασάνιζε η απορία αν πραγματικά χρειάζεται ο Σβίγγος δίπλωμα για να οδηγήσει το καρυδότσουφλό του...
Όταν φτάσαμε μας περίμενε μια έκπληξη. Ο δάσκαλος οδήγησης μας είπε ότι ο Σβίγγος θα ήταν ο πρώτος ο οποίος θα έδινε πειραματικά τις εξετάσεις του με το νέο σύστημα εξέτασης. Από τα αποτελέσματα θα έκριναν αν οι αλλαγές είναι σωστές ή όχι!

Ενώ λοιπόν είμαστε ακόμα σε σύγχυση από τα νέα και αναρωτιόμασταν αν αυτό θα του βγει σε καλό ή όχι, μια κοπέλα με ένα βαλιτσάκι ήρθε, έβαλε κάτω το φουκαρά το Σβίγγο και άρχισε να του βάζει make up! Ο φίλος μου, που μεταξύ μας είναι και λίγο homophobic, έγινε έξαλλος και πήγε να φύγει! Η κοπέλα μας ενημέρωσε όμως πως στο νέο σύστημα, η εξέταση θα μαγνητοσκοπείται από κάμερα, επομένως δεν θα ήθελε να βγει στο γυαλί χωρίς να φτιαχτεί λίγο! Με τη δικιά μου παραίνεση, τον πείσαμε να  βάλει λίγο κονσίλερ γιατί οι κραιπάλες του τελευταία του έχουν δημιουργήσει μαύρους κύκλους!

Όσο ο Σβίγγος ήταν στο μακιγιάζ, εγώ πρόσεξα ότι ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της κλήρωσης! Οι εξεταστές λέει, με το νέο σύστημα, θα κληρώνονται λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία! Ο Χρήστος Φερεντίνος, δεν φάνηκε να έχει πρόβλημα να παρουσιάσει και αυτή την κλήρωση (ούτε κλωνοποιημένο να ήταν αυτό το παιδί) και ανακοίνωνε τα νούμερα που έβγαιναν από την κληρωτίδα! Οι εξεταστές που άκουσαν τα ονόματά τους, έκαναν σαν να είχαν κερδίσει το Τζόκερ! Τώρα, ή τους μπέρδεψε η παρουσία του Φερεντίνου, ή κάτι άλλο συνέβαινε...

Μπαίνουν λοιπόν οι 2 εξεταστές και ο Σβίγγος στο αυτοκίνητο που βρισκόταν στην ειδική πίστα! Α, ναι, δεν σας το είπα. Στις νέες εξετάσεις, το αυτοκίνητο θα κινείται αρχικά σε μια πίστα για να κάνει τα γνωστά και συνήθως άχρηστα (όπως η οπισθογωνία) ή/και παράνομα κόλπα (όπως η αναστροφή)!
Βλέπει που λέτε ο Σβίγγος πίστα και επηρεασμένος από την χθεσινή πρεμιέρα της Φόρμουλα 1, ξεκινάει τα μπαντιλίκια, μιμούμενος το είδωλό του, τον Φέτελ.

Οι εξεταστές έντρομοι άρχισαν να κάνουν κάποιες χειρονομίες. Ο Σβίγγος κατάλαβε τη γκάφα του και ήταν έτοιμος να τα παρατήσει. Οι εξεταστές συνέχισαν όμως να του κάνουν χειρονομίες, ξερόβηχαν ρυθμικά και ανοιγόκλειναν το ένα τους μάτι με υπονοούμενο! Βλέπετε εκτός από μαγνητοσκόπηση της διαδικασίας, γινόταν και ηχογράφηση της εξέτασης και φαίνεται πως οι εξεταστές δεν ήθελαν να ακουστούν κάποια πράγματα.  Ο φουκαράς ο φίλος μου πού να τα καταλάβει όλα αυτά! Νόμιζε ότι τον έβριζαν, ε, τους έδειξε κι αυτός τη μεσαία του κεραία και σηκώθηκε και έφυγε.

Στο γυρισμό σκεφτόμουν ότι το κράτος για άλλη μια φορά κάνει πολύ κακό για το τίποτα. Θέλεις να εμποδίσεις τη διαφθορά των εξεταστών στο δίπλωμα οδήγησης; Μια είναι η λύση: αποτρέπεις τον εξεταζόμενο να πληρώσει! Πώς το κάνεις αυτό; Χαμηλώνεις τόσο πολύ το παράβολο (π.χ. 10 ευρώ) οπότε και ο εξεταζόμενος δεν έχει κίνητρο να λαδώσει για να το πάρει αφού με μόλις 10 ευρώ μπορεί να ξαναδώσει, και ο εξεταστής δεν μπορεί να ζητήσει λάδωμα για να περάσει!

Αλλά πού να τα σκεφτεί αυτά ένας Έλληνας δημόσιος λειτουργός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου